arnhem-20130306-00475_thumb-1_thumb (1)ARNHEM – Het gerechtshof veroordeelt de 43-jarige Debby R. uit Spijkenisse tot 8 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Het openbaar ministerie had 10 jaar en tbs geëist.

moord

De vrouw was door de rechtbank tot 16 jaar veroordeeld vanwege de moord op haar zoontjes van 7 en 5 jaar oud. Volgens de deskundige combineert de moordende moeder borderline met zwakbegaafdheid en een depressieve stoornis. Deze persoonlijkheidsstoornis heeft haar gedrag beïnvloed en daarom is ze verminderd toerekeningsvatbaar.

zelfmoord

Moeder heeft besloten om uit het leven te stappen en zij wilde daarbij haar kinderen meenemen. De kinderen zijn ten gevolge van een overdosis medicijnen overleden. Moeder heeft haar zelfmoordpoging overleefd.

fundamenteel

Door aldus te handelen heeft verdachte blijk gegeven van ernstig gebrek aan respect voor het meest fundamentele recht van een mens, namelijk het recht op leven. Zij heeft het vertrouwen dat kinderen in hun moeder mogen hebben ernstig beschaamd. Een moeder is voor kinderen de persoon bij uitstek bij wie zij zich veilig zouden moeten kunnen voelen.

vader

Aan de vader en verdere familie en bekenden van de kinderen is door hun dood niet te bevatten en onherstelbaar leed en verdriet toegebracht. Voor de toenmalige vriend van verdachte moet het aantreffen van haar en de levenloze kinderen een traumatische gebeurtenis zijn geweest.

recidive

Het hof denkt dat alleen een langdurig klinisch traject  zal leiden tot verandering in en om betrokkene, die noodzakelijk is om het recidiverisico te verminderen. Een dergelijk traject is eigenlijk alleen te realiseren met tbs. Het hof kiest voor dwangverpleging omdat hof vreest  dat de moeder zich, ondanks haar huidige bereidwilligheid om aan een behandeling mee te werken, aan een behandeling zal onttrekken.  (andereverhalenuitderechtbank.nl)

lees ook

26 Moeder vermoordt zoontjes eis 10 jaar en tbs

Advertenties