PI Utrecht Nieuwegein_tcm93-171932UTRECHT – Niets zegt de 31-jarige gevangenismoordenaar Oswaldt D. op de eerste zitting in zijn zaak. Hij belooft ook niet direct dat hij zal meewerken aan de observatie in het Pieter Baan Centrum waar hij op 20 november wordt verwacht. Hij is bang voor tbs. Maar nuanceert zijn advocaat Willem Jan Ausma., D. wil zelf toch ook wel begrijpen wat er met hem aan de hand is en waarom hij steeds mensen neersteekt.

PI Nieuwegein

D. stak in juli in de PI in Nieuwegein een medegedetineerde neer, de 23-jarige Kamal Aammari D. bleek een jaar eerder in de gevangenis in Zwaag precies hetzelfde te hebben gedaan. Die gevangene overleefde en dit staat als poging tot doodslag op de dagvaarding. D. zat ook al vast vanwege een steekpartij. Hij zit nu extra beveiligd in Vught.

tolk

Wel veel zegt de tolk van de slachtoffer de familie van het slachtoffer. De familie heeft nog een eerste generatie taalprobleem. Ze worden vertegenwoordigd door een derde generatie Moszkowicz. Yehudi eist schadevergoeding omdat de gevangenis de kemphanen had moeten scheiden. Het meest interessante wat er uit deze eenvoudige moordzaak gaat rollen is het oordeel van de rechtbank over de oorzaak van de steekpartij. Dat zou een schadevergoeding kunnen betekenen.

schuld

Hoeveel schuld legt de rechtbank bij het slachtoffer of bij de cipiers van de gevangenis in Nieuwegein. Advocaat Ausma heeft al maanden geleden een voorschot genomen op dit verhaal door rond te vertellen dat D. in elkaar was geslagen omdat hij geld wilde zien voor de softdrugs die hij had geleverd. D. was bang en daarom doeg hij een mes. Als het verhaal van Ausma wordt aangenomen dan is er eigen schuld en een lagere schadevergoeding.

rapport

Ausma wil dan ook graag het onderzoek hebben dat de gevangenis heeft ingesteld naar het steekincident. De officier voelt daar niets voor. Dat rapport is voor intern gebruik en niet geschikt voor het strafdossier, betoogt zij De rechtbank beslist daar pas over op de volgende zitting op 13 januari. Die zitting is ook pro forma want het onderzoek van het Pieter Baan Centrum is dan nog niet klaar.

lees ook

15 augustus 2013 Gevangenismoord raadkamer

5 augustus 2013 Doodgestoken gevangene zat rechtmatig binnen volgens het OM

2 augustus 2013 Gevangenismoord voorgeleiding