jan_boone (1)UTRECHT – De 3 rechters Grapperhaus, Van Maanen en Helmonds die volgens advocaat Jan Boone vooringenomen en onbetrouwbaar zijn, laten vandaag de 2 klanten van Boone vrij uit voorarrest. De voorlopige hechtenis is terecht maar Bertus N. en Johannes N. mogen om persoonlijke redenen hun rechtszaak in vrijheid afwachten.

Jan Boone

De 2 verdachten zijn opgepakt na een grote inval in een kamp in Rhenen. Volgens het openbaar ministerie zit de criminele kampersfamilie achter tientallen hennepplantages. Acht leden van de familie werden vastgezet. De 2 verdachten van Jan Boone werden geschorst. Toen de rechtbank ze weer binnenhaalde, wraakte Boone 3 rechters. De wrakingskamer gaf hem ongelijk.

kwartier

Boone laat zoals vaker bellen dat hij een kwartier later komt. Dat is altijd een half uur. De rechters zijn door die wraking niet bang geworden. Ze beginnen na een kwartier zonder Boone. Rechter Grapperhaus begint met het voorlezen van de beslissingen in de zaak tegen 8 verdachten. De rechters wijzen 15 getuigen toe.

kinderen

Boone, die inmiddels binnen is, wil opnieuw dat zijn klantjes vrij komen. Zijn betoog bestaat uit 3 punten. Hennep is ten eerste geen reden om in voorarrest te zitten. Zijn clienten zitten vast omdat de rechtbank een hekel heeft aan Jan Boone en omdat ze kampers zijn. Boone gaat verder erg op het gevoel. De kinderen van zijn verdachten zijn al getraumatiseerd door de inval en nu moeten ze ook nog hun vaders missen.

witwassen

Officier Justine Beumer reageert alleen op het eerste argument. Er staat ook witwassen en criminele organisatie op de dagvaarding en daarom zitten de heren vast. Rechter Grapperhaus vertelt dat de rechtbank niet met persoonlijke sympathieën werkt. Kampers worden in de rechtbank net zo behandeld als ieder ander, zegt zij. Wel laat zij deze 2 verdachten vrij. De volgende zitting is ergens in december.

lees ook

1O oktober 2013 De rechtbank in Utrecht is betrouwbaar en Jan Boone krijgt geen nieuwe rechters

26 september 2013 Is de rechtbank in Utrecht betrouwbaar