twitter_avatar_reasonably_small UTRECHT – De officier weet wat hem te doen staat, zegt Peter Bender op een toon die niet eens cynisch is. Officier Lamberts moet in de zaak tegen de 86-jarige voormalig huisarts Cornelis H. uit Utrecht toegeven dat de dagvaarding niet is betekend. En rechter Bender is er snel mee klaar. H. is er niet en de zaak gaat niet door. Een niet betekende dagvaarding is weinig nieuws. Bender heeft dit al honderden keren gezegd in zijn carrière maar achter deze mislukte betekening gaat een wereld van frustratie schuil.

dossiers

Want zo gaat het al weken in Utrecht. Sinds het openbaar ministerie uit het gerechtsgebouw is verhuisd en is samengevoegd met parket Lelystad. Officieren van justitie staan voor gek in de rechtszaal met halve dossiers terwijl rechters en advocaten soms wel over het complete dossier beschikken. Advocaten krijgen ondanks talloze beloften geen stukken.  Rechters hebben geen stukken. De officieren kruipen zelf achter de kopieerapparaten om niet steeds voor gek te staan in de zalen.

tweede aangifte

De meeste ellende gaat aan de openbaarheid voorbij want in de meeste zalen is geen pers. Dat is vandaag anders. H. is een bejaarde huisarts die  3 jaar geleden is veroordeeld omdat hij polaroids nam van de geslachtsdelen van zijn vrouwelijke patiënten. Een slachtoffer deed aangifte, maar de politie had meer foto’s gevonden. In de publiciteit rond de sluiting van zijn praktijk in 2012 kwam er nog een logische tweede aangifte. Een vrouw herinnerde zich dat haar hetzelfde was overkomen. Zij is er vandaag wel.

advocaat

Advocaat Charles Starmans is in burger op de publieke tribune gaan zitten. Hij wordt door Bender snel de mond gesnoerd als hij iets wil zeggen. Starmans voert aan dat het openbaar ministerie drukker is met het informeren van de pers dan met het dagvaarden van zijn cliënt. Maar daar vergist hij zich. Ook de pers loopt al maanden achter de feiten aan.

Lelystad

Het is pijnlijk om te zien wat die frustratie doet met trouwe werknemers. Ook de trouwe voorlichtster die je vroeger niet eens aan durfde te kijken als je iets over haar OM had geschreven, heeft blijkbaar te vaak schaamrood op haar kaken gestaan. Zij wijst keihard naar de zwakke plek in de organisatie. De officieren geven opdrachten en de administratie voert die opdrachten niet uit. Die administratie is door bezuinigingen zwaar onderbezet. Door de fusie met parket Lelystad moeten minder mensen meer werk doen en dat gaat mis.

De zaak tegen de H. gaat verder zo gauw de administratie van het openbaar ministerie tijd heeft gevonden om een dagvaarding te versturen. Dat kan een paar maanden duren. (andereverhalenuitderechtbank.nl)