utrecht-20130131-00458_thumb_thumb1UTRECHT – Ook het laatste optreden van Henry N. in het gerechtsgebouw in Utrecht is onvergetelijk. N. trekt veel publiek hoewel hij daar zelf weinig van merkt, want alle normale mensen verdwijnen achter glas hoog op de publieke tribune. De verhalen over N. worden ook elke zitting sterker. Volgens de parketpolitie is N. een keiharde spierbundel die zich in zijn cel achteloos een paar honderd keer opdrukt.

doodslag

Rechters en officieren zijn vooral bezig hoe ze al die onberekenbare oerkracht zo lang mogelijk achter de tralies kunnen houden. Maar N. heeft zich niet schuldig gemaakt aan  moord op Ruud Kunneging en op doodslag staat geen levenslang. De officier heeft daarom de dagvaarding helemaal vol geschreven. Zelfs voor de diefstal van de fiets van Ruud Kinneging krijgt N. een strafje erbij.

Belgie

De officier telt alles op. Zij komt tot 26 jaar en 8 maanden. Ze eist 20 jaar omdat N. aan een ziekelijke stoornis lijdt. Daarom vraagt de officier ook tbs met dwangverpleging. Dan ben je al een eind op weg naar levenslang bij een man van 46 jaar oud die eerst nog 2 jaar in Belgie moet uitzitten.

gevaarlijk

De rechtbank noemt N. extreem gevaarlijk en onberekenbaar.  De rechtbank komt tot dezelfde berekening. Alleen de aftrek is veel minder omdat N. geen inzicht heeft gegeven in zijn persoonlijkheid. Misschien is de doodslag op Ruud Kinneging wel een bewuste keuze geweest, zegt rechter Peter de Weerd, net als de bedreiging van de cipier, en de gijzeling van de automobilist. Dat deel is hij wel toerekeningsvatbaar en dat kost N. 5 jaar extra.

Arnhem

Je zou zeggen dat een goede advocaat daar wel  op zou kunnen schieten. N. zegt tegen advocaat Willem Jan Ausma die waarneemt voor Peter Plasman dat hij in hoger beroep wil. Wordt ongetwijfeld  vervolgd in Arnhem En in Arnhem is het ook allemaal begonnen. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

lees ook

12 maart 2013 Hoe krijg je een levensgevaarlijke complotdenker levenslang achter de tralies

11 maart 2013 De zwaarste crimineel is een zwijgende complotdenker

31 januari 2013 Een streng beveiligde complotdenker

Advertenties