UTRECHT – De rechtbank houdt de strafzaak tegen Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg aan. Deze twee voormalig rechters worden verdacht van meineed. Ze zouden onder ede hebben gelogen tijdens een verhoor in Utrecht over de chipsholzaak.

Die chipsholzaak gaat over een vasthoudende  projectontwikkelaar die veel geld denkt te hebben verloren omdat een beslissing van de Haarlemse rechter Westenberg in zijn nadeel uitviel. De projectontwikkelaar is ervan overtuigd dat rechter Westenberg op die zaak is gezet door rechter Kalbfleisch om een vriendje te bevoordelen.

griffier

De getuigenverhoren in die zaak waren in Utrecht. De vermeende leugen kwam uit  toen een griffier van de rechtbank in Den Haag, die een relatie heeft gehad met Kalbfleisch, hem voor leugenaar uitmaakte. Het openbaar ministerie heeft nu genoeg bewijs gevonden om een zaak te bouwen.

Een meineedzaakje kan in een uur worden afgedaan. Maar officier van justitie Ferry van Veghel  pakt groot uit. Hij wil nog 6 getuigen horen want liegende rechters zijn een nagel aan de doodskist van de rechtsstaat. En een veroordeling of een vrijspraak moet boven iedere twijfel verheven zijn, redeneert de officier.

Zwolle

De advocaten verzetten zich. De zenuwachtige Westenberg heeft gekozen voor Stijn Franken die ook Holleeder verdedigde. De advocaat van Kalbfleisch wil de zaak zo snel mogelijk afdoen. Kalbfleisch wil ook apart worden berecht, want hij wil niet met de liegende rechter Westenberg worden geassocieerd.

Ook voor de rechtbank is zo´n zaak glad ijs. Maar de rechtbank in Utrecht heeft drie rechters weten te vinden die hun hele carrière niet in de buurt van Den Haag zijn geweest. Voorzitter Jan Krol begon zijn carrière in Zwolle en hij is nooit westelijker geweest dan Utrecht. Krol  is een nuchtere strenge rechter die in ieder geval niet gecharmeerd is van de gezellige Haagse rechterclubjes waar zijn twee liegende generatiegenoten  gevoelige zaken bespraken en bovenop griffiers doken.

getuigen

De eerste beslissingen van Krol zijn wel in het voordeel van de verdediging. Op de volgende zitting worden de twee rechters en hun griffier als getuigen gehoord. Dan mogen ze nog steeds niet liegen, maar ze mogen zich wel beroepen op hun verschoningsrecht. De zaak gaat verder over drie maanden. (jurgenswart.wordpress.com)

lees ook

3 september 2012 Zaak tegen liegende rechters rust op een vergeetachtige getuige

Advertenties