UTRECHT – Er dwalen grote aantallen wielerjournalisten door de rechtbank in Utrecht, maar de leden van het comité le Tour sous le Dom laten het afweten. Het comité dat zo zijn best doet om de Tourstart naar Utrecht te halen, had al die wielerjournalisten begin juli liever om een andere reden in Utrecht gezien. De leden vermoeden waarschijnlijk dat de combinatie Rabo, Rasmussen, Utrecht bij de Tourdirectie niet al te veel vrolijkheid teweeg zal brengen. Maar ook zij kunnen er niet om heen dat er Tourgeschiedenis is geschreven door een eenvoudige kantonrechter te Utrecht.

Rasmussen

Vlak voor de start van de Tour moet kantonrechter Jaap Sap nog een restje van vorig jaar wegwerken. Hij doet uitspraak in de zaak die de Deen Rasmussen had aangespannen tegen zijn werkgever, de in Utrecht gevestigde Rabo Wielerploegen. Normaal is een uitspraak van een kantonrechter in een arbeidszaak een dodelijke saaie aangelegenheid, maar dit keer waren alle sportfotografen van Nederlandse en grote buitenlandse persbureaus met hun indrukwekkende apparatuur  in de rechtbank.

Eric Vile

Veel beweging is er echter niet. Een maand eerder was de Deense bijna-Tourwinnaar als een schichtig hert door de gangen van het gerechtsgebouw gevlucht, achtervolgd door fotografen en cameraploegen. Ook de geheime ingang van de rechtbank kan dit keer gesloten blijven. Rasmussen laat, net als de ploegleiding van Rabo trouwens, de uitspraak aan zich voorbijgaan. De fotografen moeten zich beperken tot de stilzittende Utrechtse magistratuur en de altijd fotogenieke Utrechtse advocaat Eric Vilé.

wielerkenner

Rechter Sap, een vriendelijk ogende man met een bril, ontpopt zich in zijn uitspraak tot een wielerkenner van formaat. Hij kwalificeert het handelen van de ploegleiding vlak voor de Tour als niet serieus op het gebied van dopingbestrijding. Dat is ongetwijfeld het stukje waar op het Utrechtse hoofdkantoor en paar honderd meter verderop met de meeste angst naar uitgekeken is. Maar de Rabobank kan opgelucht adem halen. Sap constateert in ieder geval niet dat de ploegleiding bewust heeft meegewerkt. Het ontslag is terecht, vindt de rechter.

serieus

Hij oordeelt wel dat de ploegleiding aan het begin van de Tour niet serieus heeft gekeken naar de dopingcontroles die Rasmussen had gemist. Ze wisten genoeg, als ze hem op staande voet hadden willen ontslaan hadden ze dat toen moeten doen, redeneert de Utrechtse rechter. Rasmussen kreeg echter twee weken later midden in de Tour zijn ontslag, omdat er een grote heisa was ontstaan die voor veel slechte publiciteit voor Rabobank zorgde. Maar dat valt Rasmussen niet aan te rekenen, vindt de rechter. Er waren geen nieuwe feiten en Rabo had hem in de Tour moeten houden en een opzegtermijn van twee maanden in acht moeten nemen.

winnaarspremie

Die twee maanden krijgt Rasmussen nu als iedere andere werknemer ook uitbetaald. En aangezien al zijn ploeggenoten een premie hebben gekregen die ze was beloofd bij winst in de Tour, krijgt ook Rasmussen deze premie. Dat laatste klopt juridisch ongetwijfeld, maar botst met ieder rechtvaardigheidsgevoel. Toch is iedereen tevreden. Rasmussen krijgt zeven ton. Daar komt hij het komende wielerloze jaar wel mee door. De Raboploeg is verlost van haar kwelgeest. En de ploegleiders mogen de komende maand proberen een cleane Rus in het geel naar Parijs te loodsen. Hopelijk is die Tour eind juli echt afgelopen.

Op 19 doet wijst gerechtshof in Arnhem arrest in het hoger beroep dat Rasmussen en Rabo tegen dit vonnis hadden aangespannen. (jurgenswart.wordpress.com)

Advertenties